Laser of IPL

By Sophie nog geen reacties Apr 07, 2019 Nieuws Terug naar blog overzicht

Laser of IPL

Lichaamshaar

In onze cultuur is het haast onacceptabel om lichaamshaar te hebben. Vooral als je een vrouw bent wordt dit gezien als een no-go. Lichaamshaar wordt gezien als onaantrekkelijk. Dit geldt ook steeds meer voor mannen.

We willen van ons lichaamshaar af! Dit heeft tot gevolg dat we met zijn allen ons een ongeluk scheren, epileren en harsen. Voor mensen die extra behaard zijn, bijvoorbeeld bij huidaandoeningen zoals hirsutisme of hypertrichose, is scheren een dagtaak. Dit kan een bron van frustratie vormen. Daarnaast kunnen door het overmatige scheren vervelende ontstekingen ontstaan die ook nog eens pijn doen.

Voor deze mensen bestaat permanente ontharing. Dit kan doormiddel van laser of IPL behandelingen. In dit blogbericht leg ik uit hoe laser en IPL behandelingen werken en welke het meest geschikt is.

Wat is een laser of IPL?

Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Zowel bij laser als bij IPL ontharen wordt gebruik gemaakt van selectieve foto-thermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet in warmte. Door deze warmte worden de stamcellen in de follikelwand beschadigd. Dit heeft tot gevolg dat de haargroei sterk gereduceerd wordt. Echter, er zijn wel verschillen tussen laser en IPL behandelingen zoals in de methode, het aantal behandelingen, de prijs/kwaliteit, de kans op complicaties en bewerkingen en het eindresultaat. In de onderstaande tabel leg ik je de verschillen uit.

Conclusie

Zowel laser als IPL behandelingen beschadigen de stamcellen in de follikelwanden. Hierdoor treedt een sterke haarreductie op. Echter, uit onderzoek blijkt dat de IPL behandelingen minder effectief zijn dan de laser behandelingen. Vooral wanneer wordt gekeken naar de afname van het aantal haren en de termijn van het teruggroeien van haren.

De voordelen van IPL behandelingen zijn vrijwel pijnloze sessies, korte herstelperioden en een lage prijs. Mocht jij als ‘consument’ voor IPL behandelingen kiezen dan geef ik je advies om deze voordelen goed af te wegen tegen de lagere effectiviteit.

Tot slot

Laser en IPL ontharen worden op steeds meer plekken aangeboden. Ideaal, lekker dichtbij huis. Maar wees alert. Goedkoop gefabriceerde apparatuur kan leiden tot onvoldoende resultaten. Daarnaast kunnen bij een verkeerd gebruik van laser- of IPL apparatuur complicaties ontstaan zoals brandwonden. Laat je daarom niet te snel verleiden door een lage prijs, bijvoorbeeld de stunt prijzen op vakantieveilingen. Kies liever voor een goede kliniek met een BIG en KP geregistreerde behandelaar (huidtherapeut of arts).

FIE maakt gebruik van de Lumenis LightSheer Diode laser. Benieuwd? Check het filmpje van ons YouTube kanaal.

Groetjes,

Sophie Huidtherapeut FIE

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *