Handenwassen met welke zeep?

By Sophie nog geen reacties Apr 15, 2020 Skincare Terug naar blog overzicht

Handenwassen met welke zeep?

Sinds het corona virus gaande is raken mijn “onderzoeksvoelsprieten” overprikkeld.

Zo beschreef ik in mijn vorige blog een opvallende stijging van handeczeem in de kliniek door handenwassen en raak ik nu gefascineerd over producten waarmee we handenwassen. Want wat maakt het toch dat we kiezen voor vloeibare zeep in plaats van een “old school” stuk zeep? Omdat dit hygiënischer is? Of is het gewoon een slechte gewoonte?

Ik geef het toe.. Een stuk zeep is wat rommelig in gebruik. Glibberig! Daarnaast heeft een stuk zeep wat zorg nodig. “Leg een blok zeep na gebruik in een zeepbakje met uitsparingen erin. Overtollig water kan dan weg lopen. Hierdoor droogt een blok zeep op waarmee de groei wordt beperkt van bacteriën zoals de pseudomonas. Wel is de kans heel klein om van deze bacterie ziek te worden. Dan moet je de bacterie in je lichaam krijgen door deze in te ademen. En dit is niet zo eenvoudig. Hiervoor het je een waterballet nodig in je badkamer”. Aldus Andreas Voss hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Volkskrant, 2009).

Wel legt Andreas Voss uit dat op publieke toiletten een blok zeep minder hygiënisch is omdat het geen tijd heeft om op te drogen. Hierdoor kunnen darmbacteriën zoals de E. Coli langer overleven. Echter, dit is enorm discutabel omdat iedereen toch ook met zijn handen aan het tuitje van de dispenser zit?

Oke. Het hygiënische aspect hebben we besproken. Maar wat zijn nu de voor-en nadelen van vloeibare zeep en een blok zeep?

Voor beide zepen geldt; we willen de huid reinigen. Dit betekent dat we ingrediënten nodig hebben die de natuurlijke huidbarrière helaas zullen aantasten. Denk bijvoorbeeld aan ons natuurlijke 'huidcreme': talg. Ook dit wordt verwijdert. Naar mijn mening is het daarom belangrijker om onze aandacht te vestigen op een product voor na het handenwassen. Een product die de huidbarrière helpt te herstellen. Smeer daarom direct na elke wasbeurt je handen in met een pH neutrale handcrème met hoge vochtbindende ingrediënten zoals glycerin.

Zeepje.jpg

Overigens let wel even op het ingrediënt cocamidopropyl betaïne. Dit is een veel gebruikt ingrediënt in vloeibare zeep en is een veelvoorkomende allergie veroorzaker! Ik gritste net een vloeibare zeep uit de badkamer weg en jawel.. Ook hier stond dit ingrediënt op de verpakking.

Goed! Maar wat kan ik nu het beste kiezen? Kiezen daar ben je vrij in. Wel vind ik dat je met elke keuze die je neemt ook aan je omgeving moet denken. Denk eens aan het verpakkingsmateriaal van vloeibare zeep. Hiervoor is veel plastic nodig. En laat plastic nummer één zijn in de vervuiling van onze omgeving. Volgens de Plastic Soup Foundation consumeert de wereldbevolking miljoen plastic flesjes per minuut. Alleen al in de laatste 70 jaar is wereldwijd meer dan 8,3 miljard ton niet afbreekbaar plastic geproduceerd. Het grootste gedeelte hiervan is op stortplaatsen, in de natuur en in oceanen beland! Voor een blok zeep heb je alleen een recyclebaar kartonnetje nodig. En natuurlijk een houten zeepbakje. Je was net zo lekker bezig toch ;).

Daarnaast zijn voor vloeibare zepen conserveringsmiddelen nodig omdat het bestandsdeel water (aqua) is. Dit is een product wat snel bederft. Het bestandsdeel van een blok zeep is was. Dit is een natuurlijk product wat niet snel bederft. Mijn keuze is duidelijk. Voor mij een lekker old school blokkie zeep!

FIE verkoopt fijne blok zeepjes! Voor maar €5,-. Bestel hier.

Liefs,

Sophie

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *