Acne en de zon

By Sophie nog geen reacties May 28, 2019 Skincare Terug naar blog overzicht

Acne en de zon

Kan de zon acne verbeteren?

Ondanks de nadelen van de zon genieten we er nog massaal van. Want tsja, die witte toet mag wel weer wat kleur hebben. Maar wat nu als je kampt met acne?

In de praktijk merk ik dat patiënten ervan overtuigd zijn dat acne een stuk beter lijkt te worden door de zon. Is dit echt zo? In dit blogbericht leg ik het je uit.

De invloed van de zon op acne

Uit onderzoek blijkt dat de zon acne kan verbeteren. Door bepaalde golflengtes van de zon neemt de p. acnes bacterie (de veroorzaker van acne) af, worden rode ontstekingen gecamoufleerd door de natuurlijke bruining en vermindert het stress niveau (ja mensen.. stress is echt een bewezen factor in het ontstaan van acne).

MAAR! De golflengtes van de zon zijn erg schadelijk voor onze huid, vooral voor het DNA wat ligt opgeborgen in onze huidcellen. Om het DNA te beschermen heeft onze huid een fantastische manier gevonden om zich extra te weren tijdens de zomermaanden. Dit gebeurt door het verdikken van de huid en het verhogen van de talgproductie. En je voelt hem al aankomen.. Juist deze twee beschermingsmechanismen doet acne sterk verergeren.

Wat de doen?

Geniet van de zon maar doe dit voorzichtig. Verzorg en bescherm! Hoe? Check mijn 5 tips.

Tip 1. Houd je huid goed schoon door zowel ’s ochtends als ’s avonds een reiniger te gebruiken. Dagelijks je huid reinigen verwijdert vrije radicalen (stof, luchtvervuiling, UV-straling etc.) en zorgt ervoor dat het product wat je na de reiniger gebruikt beter zijn werk kan doen.

Tip 2. Gebruik een exfoliant. Een exfoliant is een zuur waardoor dode huidcellen mild verwijdert worden. Hoe minder dode huidcellen, hoe minder de kans is op een kolonisatie van de p. bacterie acnes (ze kan zich immers niet meer beschermen onder het dak van de dode huidcellen). Voor acne geldt: ga voor 1%-2% salicylzuur.

Tip 3. Gebruik een moisturizer die speciaal is ontwikkeld voor acne. Deze moisturizers zitten bordenvol vitamines en specifieke stoffen die de talgproductie reguleren, dode huidcellen verwijderen en ontstekingen verzachten.

Tip 4. Gebruik dagelijks een fysische antizonnebrandcrème met een factor van 30 of hoger. Let erop dat deze bescherming biedt tegen UVA- en UVB-straling. Herhaal het gebruik van de antizonnebrandcrème om de 2 uur en smeer opnieuw na zwemmen of zweten.

Tip 5. Aanvullend kun je kiezen voor een product met Clindamycine. Deze antibacteriële lotion is perfect voor het aanstippen van heftige ontstekingen, zonder hierbij je huid uit te drogen. Ga hiervoor naar je huisarts.

Hoe kan FIE jou helpen?

Acne verbeter je door zelf aan de slag te gaan. Gebruik goede producten en voldoe aan leefregels (dus niet meer aan de huid peuteren!). FIE kan jou helpen door het aanmeten van goede producten die worden ondersteund met acnetherapie. Acnetherapie bestaat uit het steriel verwijderen van onzuiverheden. Veelal wordt hierbij een chemische peeling van Toskani Cosmetics toegevoegd voor extra resultaat (ook mooi voor acnelittekens of postinflammatoire hyperpigmentaties).

FIE werkt met cosmeceuticals van Toskani. Ook voor acne heeft dit merk een speciale lijn ontwikkeld. De producten verminderen acne doeltreffend zonder hierbij de huid uit te drogen. Uit eigen ervaring kan ik mij hierbij volledig aansluiten!

Purifying_Line_Main.png

Mocht ik meer voor je kunnen betekenen dan raad ik aan om een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek in te plannen. Succes deze zomer!

Groetjes,

Sophie

Huidtherapeut FIE

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *