Puistjes door spiraaltje?

By Sophie 1 Reactie Mar 22, 2023 Acne Terug naar blog overzicht

Puistjes door spiraaltje?

Krijg ik puistjes door mijn spiraaltje?

Heb jij sinds het spiraaltje meer last van puistjes? Kan dit uberhaupt? En waarom? Ik leg het je in deze blog uit.

Wat is een mirena spiraal eigenlijk?

De mirena spiraal bevat het hormoon levonorgestrel. Dit is een kunstmatig toegediend hormoon (lijkt op het hormoon progesteron wat wij zelf aanmaken) die de natuurlijke menstruatiecyclus in de war schopt. Met viola: een zeer kleine kans op zwangerschap (0,1 tot 0,2% per jaar, gebaseerd op 1000 vrouwen). Uit onderzoek blijkt dat de mirena spiraal het hormoon levonorgestrel zowel lokaal als systemisch afgeeft. Lokaal in de baarmoeder en systemisch in het bloed. De gedachte dat de mirena spiraal alleen plaatselijk zou werken is dus achterhaald.

De verhoogde systemische concentratie levonorgestrel kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, haaruitval, onregelmatig bloedverlies, buik- en rugpijn, vette huid en ACNE VULGARIS. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 35% van de vrouwen met een mirena spiraal last krijgt van een vette huid en acne vulgaris. Daarnaast blijkt de incidentie van acne vulgaris bij een mirena spiraal ten opzichte van een koper spiraal hoger.

Welke invloed heeft levonorgestrel op de talgklierproductie?

Maar hoe zit dat nou. De werking van levonorgestrel op de talgklierproductie? De verhoogde concentratie levonorgestrel in het bloed heeft invloed op de talgklieren. De talgklieren worden actiever en produceren meer talg. Wanneer de talgklieren verstopt raken, bijvoorbeeld door dode huidcellen, ontstaan ontstekingen in de talgklieren.

5d04b5b68a429407909791.png

Afbeelding 2. Toename van talgklierproductie en het ontstaan van acne vulgaris.

Wat te doen bij acne door de mirena spiraal?

Merk jij een duidelijk verband tussen acne vulgaris en de mirena spiraal (acne vulgaris wat ontstaat na het plaatsen van de mirena spiraal terwijl je in de pubertijd geen klachten had) dan is mijn advies om de mirena spiraal te laten verwijderen. Ondanks dat in de literatuur wordt beschreven dat acne vulgaris ‘waarschijnlijk’ vanzelf weer verdwijnt naar mate de spiraal zich langer in het lichaam bevindt. Van mij mag je het proberen. Maar weet dat wanneer de huid kampt met ontstekingsprocessen (zoals bij acne vulgaris) dit kan leiden tot blijvende problemen zoals littekens of post inflammatoire hyperpigmentaties (PIH).

Mocht je de mirena spiraal niet kwijt willen dan is mijn advies om contact op te nemen met je huisarts. Eventueel kunnen topicale of orale medicamenten voorgeschreven worden om de klachten te verminderen.

18570437_s.jpg

Afbeelding 1. Typerende locaties acne vulgaris door mirena spiraal.

Wat kan FIE Huidkliniek betekenen?

Bij FIE zien we dat patiënten met acne vulgaris in één of meer vicieuze cirkels terecht kunnen komen, zoals: obsessief er mee bezig zijn (zelf uitknijpen en pulken), de onzuiverheden verstoppen met foundation, de gevoeligheid van de huid verergeren door verkeerd productgebruik en stress. FIE helpt je graag bij het doorbreken van deze vicieuze cirkels met adviezen en behandelingen: acnetherapie, chemische peeling pigmentlaser (PIH) en microneedling (acnelittekens). Deze behandelingen kunnen goed gecombineerd worden met medicamenten van je huisarts.

Wist je dat er voor behandelingen een vergoeding geldt? Check de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Mocht je nog vragen hebben laat het mij weten door mij een bericht te sturen via het contactformulier.

Liefs,

Sophie Huidtherapeut

Reacties ( 1 )

  • Iris

    25 Jun 2023, 09:16

    Een heel interessant en herkenbaar verhaal. Ik vraag me alleen af waar jullie deze informatie vandaan hebben? Is dit een wetenschappelijke onderzoek? Ben wel benieuwd naar de bron!

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *