Puistjes en de mirena spiraal

By Sophie 1 Reactie Jun 14, 2019 Nieuws Terug naar blog overzicht

Puistjes en de mirena spiraal

Help! Krijg ik puistjes door de mirena spiraal?

Bij FIE zien we het steeds vaker; jonge vrouwen die van de pil zijn overgestapt op de mirena spiraal. Omdat deze vorm van anticonceptie gemakkelijker is of omdat de mirena spiraal puistjes (acne vulgaris) positief zou beïnvloeden omdat er maar zeer lokaal hormonen worden afgegeven. Maar wat nu! Er ontstaat juist een toename van acne vulgaris. Vooral rondom de mond en kaaklijn.

Ik vroeg mij af wat er wordt beschreven in de wetenschap over een verband tussen acne vulgaris en de mirena spiraal. Mijn bevindingen leg ik uit in het blogbericht.

18570437_s.jpg

Afbeelding 1. Typerende locaties acne vulgaris door mirena spiraal.

Wat is een mirena spiraal eigenlijk?

De mirena spiraal bevat het hormoon levonorgestrel. Dit is een kunstmatig toegediend hormoon (lijkt op het hormoon progesteron wat wij zelf aanmaken) die de natuurlijke menstruatiecyclus in de war schopt. Met viola: een zeer kleine kans op zwangerschap (0,1 tot 0,2% per jaar, gebaseerd op 1000 vrouwen). Uit onderzoek blijkt dat de mirena spiraal het hormoon levonorgestrel zowel lokaal als systemisch afgeeft. Lokaal in de baarmoeder en systemisch in het bloed. De gedachte dat de mirena spiraal alleen plaatselijk zou werken is dus achterhaald.

De verhoogde systemische concentratie levonorgestrel kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, haaruitval, onregelmatig bloedverlies, buik- en rugpijn, vette huid en ACNE VULGARIS. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 35% van de vrouwen met een mirena spiraal last krijgt van een vette huid en acne vulgaris. Daarnaast blijkt de incidentie van acne vulgaris bij een mirena spiraal ten opzichte van een koper spiraal hoger.

Welke invloed heeft levonorgestrel op de talgklierproductie?

Maar hoe zit dat nou. De werking van levonorgestrel op de talgklierproductie? De verhoogde concentratie levonorgestrel in het bloed heeft invloed op de talgklieren. De talgklieren worden actiever en produceren meer talg. Wanneer de talgklieren verstopt raken, bijvoorbeeld door dode huidcellen, ontstaan ontstekingen in de talgklieren.

5d04b5b68a429407909791.png

Afbeelding 2. Toename van talgklierproductie en het ontstaan van acne vulgaris.

Wat te doen bij acne door de mirena spiraal?

Merk jij een duidelijk verband tussen acne vulgaris en de mirena spiraal (acne vulgaris wat ontstaat na het plaatsen van de mirena spiraal terwijl je in de pubertijd geen klachten had) dan is mijn advies om de mirena spiraal te laten verwijderen. Ondanks dat in de literatuur wordt beschreven dat acne vulgaris ‘waarschijnlijk’ vanzelf weer verdwijnt naar mate de spiraal zich langer in het lichaam bevindt. Van mij mag je het proberen hoor. Maar weet dat wanneer de huid kampt met ontstekingsprocessen (zoals bij acne vulgaris) dit kan leiden tot blijvende problemen zoals littekens of post inflammatoire hyperpigmentaties (PIH).

Mocht je de mirena spiraal niet kwijt willen dan is mijn advies om contact op te nemen met je huisarts. Eventueel kunnen topicale of orale medicamenten voorgeschreven worden om de klachten te verminderen.

Wat kan FIE Huidkliniek betekenen?

Bij FIE zien we dat patiënten met acne vulgaris in één of meer vicieuze cirkels terecht kunnen komen, zoals: obsessief er mee bezig zijn (zelf uitknijpen en pulken), de onzuiverheden verstoppen met foundation, de gevoeligheid van de huid verergeren door verkeerd productgebruik en stress. FIE helpt je graag bij het doorbreken van deze vicieuze cirkels met adviezen en behandelingen: acnetherapie, chemische peeling pigmentlaser (PIH) en microneedling (acnelittekens). Deze behandelingen kunnen goed gecombineerd worden met medicamenten van je huisarts.

Wist je dat er voor behandelingen een vergoeding geldt? Check de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Mocht je nog vragen hebben laat het mij weten door mij een bericht te sturen via het contactformulier.

Groetjes,

Sophie Huidtherapeut FIE

Reacties ( 1 )

 • Maartje Lenten

  23 Dec 2022, 00:48

  Goedenacht Sophie,

  Op dit tijdstip (1:45) stuur ik je nog een bericht omdat ik ten einde raad ben vanwege mijn acne. Momenteel heb ik namelijk ernstige en pijnlijke acne, die ik wijd aan mijn hormoonspiraal. Om deze reden heb ik voor volgende week een afspraak staan bij de huisarts. Al eerder heb ik een spiraal laten verwijderen vanwege het vermoeden dat de acne het gevolg daarvan was. Omdat dat toen niet helemaal duidelijk was, en omdat de spiraal mij an sich erg goed beviel heb ik een paar maanden geleden toch een nieuwe laten zetten. Maar ik weet nu zeker… ik heb echt last van hormonale acne. Ik bericht jou omdat ik ontzettend graag zou willen weten wat ik er zelf aan kan doen en wat de juiste producten/behandelingen zijn.

  Zou je mij kunnen helpen? Het is zo pijnlijk en het maakt me zo onzeker…

  Een lieve groet,

  Maartje Lenten

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *