Smeren kan je leren

By Sophie nog geen reacties Apr 23, 2020 Terug naar blog overzicht

Smeren kan je leren

Wist je dat de mate én de wijze van het smeren van een zonnebrandcrème eigenlijk veel belangrijker is dan de factor (SPF) zelf?

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die hele hoge factoren gebruikten zelfs een wat hogere kans hadden op het krijgen van huidkanker dan mensen die lagere factoren gebruiken (denk aan 15 of 30). Volgens de onderzoekers komt dit doordat de mensen met een hoge factor minder vaak en minder goed smeren.

Smeer jij wel voldoende?

Iets wat ik als huidtherapeut vaak zie is dat we veel te weinig smeren. Kom jij na een vakantie in Ibiza terug met een halfvolle fles zonnebrandcrème? Dan behoor jij ook tot deze groep.

Het is ook niet zo heel gek hoor. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen vaak te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels.

Voor jou een voorbeeldje: Wanneer je een SPF 50 aanbrengt met 2 mg/cm2 dan krijg je ook de SPF 50. Smeer je nu 1 mg/cm2 aan (ongeveer een kwart theelepel) dan is je SPF al gedaald tot onder de 10! 0,5 mg/cm2 levert zelfs een SPF lager dan 5 op! Opmaken die flessen dus;).

Mariekevb_Fotografie_FIE_8april_  (32).jpg

Sprayen of smeren?

Het opbrengen van een zonnebrandcrème met een spray is een van de grootst gemaakte fouten. Ook schoonheidsspecialisten en de betere drogisten adviseren dit gebruik tot mijn verbazing nog steeds.

Het grootste nadeel van een spray is dat je de zonnebrandcrème niet voldoende aanbrengt (hallo weggegooid product omdat de helft niet op je huid maar in de lucht terecht komt). Hierdoor verhoog je het risico op zonverbranding waardoor vroegtijdige huidveroudering optreedt in de vorm van rimpels, couperose en pigmentvlekken. Daarnaast is vooral op kinderleeftijd zonverbranding gevaarlijk omdat dit op later termijn huidkanker kan veroorzaken.

Trap er niet in

Trap niet in de aller grootste onzin waaraan jij als consument wordt blootgesteld.. Er bestaat echt geen zonnebrandcrème die geschikt is voor de hele dag. Je moet een zonnebrandcrème altijd vaker aanbrengen. Het liefst elke twee uur. Zo wordt de factor behouden. Trouwens! De bescherming van een zonnebrandcrème neemt af afhankelijk van je huidtype, sterkte van de zon, activiteiten en het gebruikte zonfilter (chemisch of fysisch) door de fabrikant.

Mocht je na het lezen van mijn blog vragen hebbeb? Stel ze gerust via mijn contact formulier. Doen veel mensen hoor! Succes met smeren en geniet van de lente.

Liefs,

Sophie

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *